Næste Tilbage Indhold

1. Hvorfor dette program?

Som indledning vil jeg kort beskrive, hvordan programmet blev til, og jeg vil også forklare, hvorfor jeg først skriver om det med mere end 25 års forsinkelse.

1.1 Rejseanlægget, Basic og maskinkode.

Sidst i halvfjerdserne brugte man på flere skoler datamaskineadgang i forbindelse med undervisningen. Men det var dyrt, så skolerne var glade for at kunne låne Regnecentralens Rejseanlæg, der bestod af en centralenhed med fire terminaler, hulstrimmellæser, stregkortlæser og printer.

På Rismølleskolen fik vi lov at låne anlægget i juleferien 78/79, og jeg ville da prøve at afvikle et program, der kunne dække et skakbræt med de så kaldte pentomimo-brikker. Programmet havde jeg lavet i forbindelse med et kursus på Handelsskolen i Skive nogle år før. Det gik godt : der blev fundet 16146 løsninger på ca 14 dages kørsel (maskinen hjalp til med at holde temperaturen i den uopvarmede skole!).

Efter lidt mere end et år fik vi på skolen - via Folkeskolens Forsøgsråd - 4 stk RC Piccolo, og i en ferie prøvede jeg med Soma-kuben.

Dengang skrev man i Basic, og det var nødvendigt at skrive den centrale del i maskinkode for at få resultaterne frem (det tog flere dage). Men det var sjovt, og de bedste elever på ungdomsskoleholdene lærte meget om optimering af kode (ja, det gjorde læreren nu også!).

1.2 Delphi 7 og 2,4 GHz.

I vinterferien i år (2005) ryddede jeg op i gamle papirer, og da fandt jeg de femogtyve år gamle notater. Jeg kunne huske de uendelige svartider, så jeg besluttede at prøve at afvikle programmerne på min nuværende PC.

Det var nogenlunde let at overføre programmerne til Delphi - men maskinkoden med de mange JUMP ser ikke godt ud i Pascal! - og resultaterne kom hurtigt.

De 16146 Pentomimo-løsninger kom denne gang efter en to-tre minutter, mens de 1282 Soma-kube-løsninger tog omkring et minut. Det er omkring en faktor 10000 hurtigere, så selvom klokfrekvensen er mere end tusinde gange højere, så er programmerne mere effektive nu!


Næste Tilbage Indhold
Opdateret d. 8.3.2005